Iz prirode u tanjir

Odgovorite
Avatar
alternativalijek
Site Admin
Postovi: 25
Pridružen/a: 08 sij 2020, 22:07

Poznato je da tjelesna aktivnost utječe na zdravlje a ako se uz šetnju nešto ubere i ponese za zdravi obrok, korist je i veća. Šetnjom kroz šumu ili livadom prolazimo pored mnogo ljekovitih biljaka ali da bi ih koristili moramo ih i dobro poznavati. Najviše jestivih biljaka raste u proljece ali se one mogu pronaći u svako godišnje doba. "Šumski proizvodi" koje koristimo u ishrani su: gljive, divlje voće i povrće, neki gomolji i izdanci, kora drveća...
-Prednosti ovih namirnica u odnosu na one koje nalazimo u prodavnicama je što su one izvornog oblika, znači nisu pretrpjele promjene ukrštanjima ili genetskom manipulacijom u cilju veće proizvodnje a najčešće na račun kvalitete.
-Rast u područjima daleko od saobraćajnica i industrije garantuje čist proizvod , bez štetnih teških metala, čestica pepela i mikro plastike.
-Ovi proizvodi nisu hemijski tretirani kao oni iz uzgoja.
-Znatno su jeftiniji, tj. vrijeme koje smo izdvojili za njihovo ubiranje je jedino što bi se moglo predstaviti kao trošak.
Na ovom podforumu ćemo govoriti o biljkama koje ubiremo u priprodi i koristimo u ishrani. O vremenu i mjestu gdje se mogu pronaći, načinu prepoznavanja u cilju izbjegavanja eventualno trovanja, načinu upotrebe, načinu čuvanja.
Odgovorite

Natrag na “Danas iz prirode za ručak”